V meste špeciálne nasvietia ďalších 20 prechodov pre chodcov

15.01.2008 Prešov

Prešov 15. januára (TASR) - Ďalších 20 špeciálne nasvietených prechodov pre chodcov má pribudnúť v tomto roku v Prešove. V závere roka 2007 vytvorila spoločnosť O. S. V. O. comp, a. s. , prvé štyri takéto miesta, ...
Spoločnosť, ktorá zmluvne má na starosti správu a prevádzku verejného osvetlenia na území Prešova, vynaložila v minulom roku na tento účel 230 tisíc Sk. Realizuje tým uplatnenie normy Európskej únie o nasvietení pozemných komunikácií. Mesto Prešov je v tomto smere jedným z prvých v SR.
Podľa informácií primátora Prešova Pavla Hagyariho (nezávislý) z dnešnej tlačovej konferencie, budú tohoročné náklady na špeciálne bezpečnostné osvetlenie prechodov činiť 1,3 milióna Sk. Ide o ďalšiu z aktivít v rámci projektu Bezpečné mesto. Ako Hagyari dodal, pokúsia sa na špeciálne osvetlené prechody získať aspoň čiastočnú podporu ministerstva dopravy.
Výkonný riaditeľ O. S. V. O. comp, a. s. Peter Bindas uviedol, že výber nasvietených prechodov realizujú spolu s dopravnou políciou po analýze výskytu dopravných nehôd s účasťou chodcov. Podľa Bindasa projekt má najviac pomôcť deťom a mládeži. \"Ak budú využívať prechody, ktoré sú nasvietené, je vysoká pravdepodobnosť, že ich tam auto nezrazí, \" poznamenal.
Halogenidová výbojka tvorí podstatu osvetlenia nad prechodom a vďaka nej je na tomto mieste dvojnásobne vyšší jas v podobe bieleho svetla. Využíva sa tzv. princíp pozitívneho kontrastu. Svietidlá nad prechodom sú a budú spravidla vo výške šesť metrov a vždy nižšie nad vozovkou, ako je výška stožiaru verejného osvetlenia. Osvetlenie sa spúšťa spolu s automatickým zapnutím verejného osvetlenia v celom meste. V roku 2007 O. S. V. O. comp, a. s. zaviedla riadiaci systém verejného osvetlenia. Dynamický zber informácií o jeho fungovaní na celom území mesta podstatne skracuje čas medzi vznikom poruchy a jej odstránením. Umožňuje tiež pružne reagovať na zníženú viditeľnosť.
 

Vyberte región